Aktuelnosti

Radionica: Značaj standardizacije za MSP
19.12.2013.

Sredinom decembra 2013. godine u Podgorici je održana radionica “Značaj standardizacije za MSP”, koju je, u saradnji sa Direkcijom za mala i srednja preduzeća i uz tehničku podršku Kancelarije za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX), organizovao Institut za standardizaciju Crne Gore. Opširnije...


Anketa o zainteresovanosti MSP za sertifikaciju sistema menadžmenta
05.11.2013

U cilju pripreme projekta "Sertifikacija sistema menadžmenta u MSP" Institut za standardizaciju Crne Gore je pokrenuo istraživanje o zainteresovanosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori za sertifikaciju.

Kao što je poznato, primjenom standarda za sisteme menadžmenta povećava se konkurentnost preduzeća i njihovih proizvoda i usluga na domaćem i inostranom tržištu, a uvođenje standarda i sertifikacija predstavlja jedan od bitnih koraka ka poslovnom uspjehu svakog preduzeća.

Od brojnih prednosti koje preduzeća dobijaju sertifikacijom sistema menadžmenta, izdvajamo sljedeće:

  • siguran put u društvo najboljih,
  • neophodnost za ravnopravno učešće u plasmanu roba i usluga na međunarodnom tržištu,
  • poboljšanje organizacije poslovanja,
  • povećanje povjerenja partnera,
  • povećanje motivacije zaposlenih,
  • povećanje profita i konkurentnosti na tržištu,
  • poboljšanje procesa i smanjenje troškova poslovanja,
  • poboljšanje kvaliteta proizvoda i usluga.

S obzirom na navedeno i na činjenicu da se u procesu ekonomske tranzicije i pristupanja EU, mala i srednja preduzeća (MSP) su prepoznata kao jedan od glavnih nosilaca crnogorske ekonomije, Institut za standardizaciju Crne Gore sa svojim sertifikacionim tijelom SETI ME i sertifikaciono tijelo StandCert iz Beograda u saradnji sa Unijom poslodavaca Crne Gore (UPCG), Direkcijom za mala i srednja preduzeća i ostalim organizacijama zainteresovanim za razvoj MSP u Crnoj Gori, planiraju da pokrenu projekat „Sertifikacija sistema menadžmenta u MSP“ .

Projekat bi, ukoliko bude odobren, bio finasiran iz IPA fondova. Jedan od preduslova za uspjeh projekta je i spremnost i sposobnost MSP za primjenu standarda  odnosno sposobnost da prepoznaju i na najbolji način iskoriste mogućnost koju dobijaju učešćem u projektu.

Preduzeća koja su zainteresovana za učešće u projektu, odnosno za sertifikaciju mogu da popune anketu i pošalju je na nas kontakt email ili faks ili da nas kontaktiraju radi dodatnih informacija. Za učešće u projektu prioritet su preduzeća sa sjevera Crne Gore, a imaju sjedište u nekoj od sljedećih opština:

Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Rožaje, Pljevlja, Plav, Gusinje, Andrijevica, Kolašin, Nikšić, Plužine, šavnik.
14. oktobar - Svjetski dan standarda
11.10.2013.

Svake godine širom svijeta 14. oktobar obilježava se kao Svjetski dan standarda. Ovogodišnji moto je: „Međunarodni standardi obezbjeđuju pozitivne promjene“, te su tri vodeće međunarodne organizacije za standardizaciju – ISO, IEC i ITU, u poruci povodom ovog međunarodnog dana, željele da skrenu pažnju javnosti na još jednu od dobrobiti donošenja i implementacije standarda. Opširnije...Arhiva:   prethodna  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  sledeća