Aktuelnosti

14. oktobar – Svjetski dan standarda
10.10.2016.

Svake godine 14. oktobra članovi međunarodnih organizacija za standardizaciju (ISO, IEC i ITU) proslavljaju Svjetski dan standarda, čime se odaje priznanje hiljadama stručnjaka širom svijeta za zajednički trud uložen u razvoj dobrovoljnih tehničkih sporazuma koji se objavljuju kao međunarodni standardi. Ovaj dan, ujedno, predstavlja i odličnu priliku da se ukaže na koristi koje standardi unose u naše svakodnevne živote, ekonomiju i funkcionisanje društva uopšte.

Standardi grade povjerenje

Standardi nas povezuju putem pouzdanih načina komunikacije, kodeksa dobre prakse i provjerenih oblika saradnje. Uvođenjem zajedničkih tumačenja u međusobnim komunikacijama ili transakcijama, standardi su temelj za uzajamno korisnu trgovinu i njeno unapređenje na međunarodnom nivou.

Društveni odnosi zasnovani su na zajedničkom poštovanju osnovnih skupova normi, pojmova ili značenja. Upravo međunarodni standardi uspostavljaju ove norme kako bi se osiguralo da su one dostupne svima.

Kada su proizvod ili usluga u skladu s međunarodnim standardom onda su pouzdan simbol kvaliteta, bezbjednosti i kompatibilnosti. Standardi povezuju raznolikosti našeg međusobno povezanog svijeta, te uvode ujednačenost kada moramo biti sigurni da govorimo o istim pojmovima.