+382 20 227 108, +382 20 227 123, isme@t-com.me
Under construction

The site is under construction some data can be out-of-date or wrong

BESPLATAN CWA 17553:2020

Institut za standardizaciju Crne Gore nastavlja sa dobrom praksom i daje svoj doprinos u borbi protiv COVID-19 na način što javnosti omogućava slobodan pristup određenim standardima.
Zbog specifične situacije nastale usljed pandemije CORONA virusa upotreba zaštitnih maski postaje dio našeg svakodnevnog života. U većini evropskih država zaštitne maske nijesu obuhvaćene propisima o ličnoj zaštitnoj opremi i medicinskim sredstvima, tako da su postale element nacionalnih strategija postupnog ukidanja mjera izolacije. Iz tog razloga je Evropska komisija prepoznala potrebu za usklađenim i pouzdanim stepenom sigurnosti zaštitnih maski za lice.
Na osnovu zahtjeva Evropske komisije, CEN (European Committee for Standardization) je izradio dokument CEN Workshop Agreement, CWA 17553:2020, Community face coverings - Guide to minimum requirements, methods of testing and use (Maske za lice za stanovništvo – Uputstvo za minimalne zahtjeve, metode ispitivanja i upotrebu) koji je zasnovan na postojećim nacionalnim specifikacijama zemalja EU, jednostavan je za implementaciju, sadrži jasne informacije za korisnike i dostupan je besplatno. Ovaj dokument specificira minimalne zahtjeve za performanse maski za lice, definiše odgovarajuće metode ispitivanja i nivoe filtracije i daje primjere preporuka za upotrebu. Takođe, može poslužiti kao podrška proizvođačima zaštitnih maski. Dokument je dostupan na sljedećem linku: https://www.cencenelec.eu/research/cwa/documents/cwa17553_2020.pdf