VIII Balkanska konferencija o standardizaciji

04.10.2019.

Institut za standardizaciju Crne Gore i Opština Tivat organizovali su VIII Balkansku konferenciju o standardizaciji, koja je u periodu 30. septembra do 2. oktobra 2019. godine održana u Tivtu. Delegate i goste pozdravili su predsjednik Opštine Tivat, dr Siniša Kusovac, i predsjednik UO ISME, prof. dr Milan Vukčević, a konferenciju je otvorila ministarka ekonomije u Vladi Crne Gore, g-đa Dragica Sekulić.

Pozdravljajući goste ministarka Sekulić je saopštila da druga po redu konferencija čiji je domaćin Crna Gora, ima za cilj da integralno promoviše značaj sistema standardizacije kao i benefita od primjene standarda.

„Institut za standardizaciju Crne Gore je definisao ciljeve koji su usmjereni ka uspješnom zastupanju interesa crnogorske privrede stremeći stvaranju uslova za unapređenje crnogorske konkurentnosti u globalnom privrednom ambijentu. Prihvatanjem kvaliteta i društvene odgovornosti kao radne kategorije, koja istovremeno predstavlja filozofiju i praksu, stvara se klima međusobnog povjerenja i saradnje, pri čemu raspoložive resurse treba usmjeriti na stvaranje najpovoljnijeg ambijenta za poslovanje. Jedino na taj način moguće je izgraditi sistem dugoročnog stvaranja vrijednosti. Preko nacionalnih tijela za standardizaciju težićemo da konstantno ostvarujemo benefite koji će se odraziti na kreiranje najpovoljnijeg ambijenta za poslovanje“, navela je Sekulić.

Konferencija je nastavak prethodnih aktivnosti čiji je glavni cilj promocija značaja sistema standardizacije kako za Crnu Goru tako i za cijeli region. Kao i prethodnih godina, i ovogodišnja Balkanska konferencija o standardizaciji bila je prilika da predstavnici nacionalnih tijela za standardizaciju razmijene iskustva i dobru praksu iz različitih oblasti standardizacije. Kroz panel diskusije razmatrana su pitanja u vezi: finansijske stabilnosti tijela za standardizaciju uz uvođenje novih aktivnosti i usluga, saradnje na regionalnim projektima, saradnje tijela za standardizaciju i državne uprave, eurokodova i pratećih nacionalnih aneksa, kao i saradnje tijela za standardizaciju i malih i srednjih preduzeća.

Pored predstavnika zemlje domaćina, Crne Gore, konferencija je okupila predstavnike nacionalnih tijela za standardizaciju iz: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske, kao i Kosova u svojstvu posmatrača. Na ovogodišnjoj konferenciji prvi put su učestvovali i predstavnici nacionalnog tijela za standardizaciju iz Kipra.

Na konferenciji su, takođe, učestvovali i predstavnici Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO), g-din Henry Cuschieri, šef Odjeljenja za članstvo i vanjske odnose, kao i evropskih organizacija za standardizaciju CEN/CENELEC, g-din Ashok Ganesh, direktor za tržišne perspektive i inovacije.

Sljedeća, IX Balkanska konferencija o standardizaciji biće održana 2020. godine u Rumuniji.