14. oktobar – Svjetski dan standarda

14.10.2019.

Na ovaj dan, 1946. godine, delegati iz 25 zemalja po prvi put okupili su se u Londonu, u svrhu stvaranja međunarodne organizacije koja bi se bavila standardima. Od tada, stvari dobijaju značajno ubrzanje. Standardi postaju dokumenta od suštinskog značaja za međusobno funkcionisanje proizvoda, kao i za lakšu komunikaciju među ljudima. Privredni subjekti, koji svoje poslovanje prilagode zahtjevima važećih standarda, imaju veće šanse za plasman svojih proizvoda i usluga, veći stepen zadovoljstva klijenata i, samim tim, bolje poslovne rezultate. Kada se standardi primjenjuju, sve jednostavno funkcioniše, međutim, ukoliko se ne koriste, to se odmah primijeti. U svijetu bez standarda, svakodnevne aktivnosti bi bile mnogo komplikovanije, gotovo nemoguće.

Svake godine 14. oktobra obilježava se Svjetski dan standarda. Na taj način odaje se priznanje i zahvalnost hiljadama stručnjaka širom svijeta koji zajedničkim naporima razvijaju dobrovoljne tehničke sporazume koji se objavljuju kao međunarodni standardi. Tim povodom, Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO), Međunarodna komisija za elektrotehniku (IEC) i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), poslale su zajedničku poruku pod motom: „Standardi u oblasti video tehnologija stvaraju globalnu pozornicu“.

Video je savremeni medij izražavanja. Napredak tehnologije neupitno je promijenio naš svijet, donio revoluciju u svakodnevicu povezujući prijatelje i porodice širom svijeta, obogatio naša iskustva u dijelu komunikacije i omogućio velika poboljšanja u medicini i obrazovanju.

Posljednjih decenija inovacije su dovele do ogromnog napretka u kvalitetu video tehnologija. Video je postao pristupačniji, omogućio ljudima širom svijeta da dijele svoje priče u živopisnim pokretnim slikama. Ova dostignuća, kako u smislu sofisticiranosti tako i pristupačnosti samog video sadržaja, izgrađena su upravo na međunarodnim standardima.

Algoritmi za kompresiju video zapisa standardizovani su saradnjom IEC, ISO i ITU, a nagrađeni su sa dvije nagrade Primetime Emmy. Prepoznato je da su ovi standardi ključni za spremnost industrije da udovolji rastućoj tražnji za video zapisom, jednim od najintenzivnijih aplikacija sa intenzivnim propusnim opsegom koje pokreću globalne mreže.

Međunarodni standardi zadovoljavaju tražnju industrije za moćnim mogućnostima kompresije. Oni takođe omogućavaju neometan prelaz na sljedeću generaciju tehnologije kompresije video zapisa, pomažući industriji da ima maksimalni povrat od svakog ulaganja.

Imati priznate i prepoznate standarde širom svijeta znači da video zapis kodiran na jednom uređaju drugi može dekodirati, bez obzira na to koji se uređaj koristi. Ovim se uvodi ekonomija obima (smanjenje prosječnih troškova proizvodnje usljed povećanog obima proizvodnje) koja pomaže rastu tržišta, dajući inovatorima samopouzdanje za ulaganje u nove video aplikacije i usluge.

Dajući doprinos razvoju standardizacije u Crnoj Gori, Institut za standardizaciju Crne Gore polako staje uz rame ostalim institucijama te vrste u svijetu. Kroz primjenu crnogorskih standarda koji su identični sa evropskim i međunarodnim standardima, pokazuje se spremnost da crnogorsko društvo postane dio uređenog svijeta u kome su standardi zajednički svjetski jezik.


Video: World Standards Day 2019 message from ISO Secretary General, Sergio Mujica