Međunarodna konferencija „Zdravstveni turizam - novo lice turističke ponude“

25.10.2019.

Nacionalni tehnički komiteti, ISME/TK 011: Turizam i srodne usluge i ISME/TK 014: Tehnologija zaštite zdravlja, su aktivno učestvovali na 8. Međunarodnoj konferenciji „Zdravstveni turizam - novo lice turističke ponude“ koja se održala 21-22.10.2019., u hotelu Splendid, Bečići.
 
Organizatori dvodnevne konferencije bili su Medical SPA Asocijacija Crne Gore u saradnji sa Klasterom zdravstvenog turizma, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Privrednom komorom (PKCG) i Institutom za standardizaciju Crne Gore koji je u okviru konferencije organizovao i Okrugli sto na temu „Standardizacija i akreditacija u zdravstvenom turizmu“.

Na konferenciji su se, pored organizatora, okupili ugledni domaći i strani stručnjaci, operativaci i konsultanati iz područja medicine i turizma, predstavnici hotelijerske i velnes industrije, koji su diskutovali o ključnim pitanjima razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori. 
 
Kako bi se Crna Gora ostvarila kao prepoznatljiva zdravstveno – turistička destinacija sa kvalitetnom ponudom potrebno je primjeniti standarde koji obezbjeđuju kvalitet usluga i proizvoda. Da bi se prepoznali bitni standardi za razvoj zdravstvenog turizma neophodno je da se u tehničkom komitetu okupe akteri razvoja zdravstvenog turizma, predstavnici privatnih i javnih zdravstvenih ustanova, laboratorija, ministarstava, turističkih organizacija, hotela, prevoznika, naučno obrazovnih institucija, poručeno je na Okruglom stolu.

Ispred Instituta su govorile Rada Janjić, pomoćnik direktora (sekretar nacionalnog tehničkog komiteta za turizam i srodne usluge) i Vesna Vulić, sekretar nacionalnog tehničkog komiteta za  tehnologiju zaštite zdravlja.  Veliki doprinos u realizaciji Okruglog stola imale su predsjednice tehničkih komiteta prof.dr Silvana Đurašević (ISME/TK 011) i Nataša Žugić (ISME/TK 014), kao i članovi komiteta od kojih bi posebno istakli Vasilija Stijepovića, predsjednika Koordinacionog odbora za zdravstveni turizam (PKCG).