7. jun - Svjetski dan bezbjednosti hrane

05.06.2020.

U decembru 2018. godine, na 73. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u Njujorku, odlučeno je da 7. jun bude Svjetski dan bezbjednosti hrane, kako bi se skrenula pažnju cijelom svijetu na zdravstvene posledice kontaminirane hrane i vode. Ovo je tema od izuzetno velikog značaja jer procjene kažu da jedna od deset osoba na svijetu pati od zdravstvenih tegoba izazvanih neispravnom hranom i vodom.

Efikasan nacionalni sistem nadzora bezbjednosti hrane je neophodan kako bi zaštitili zdravlje potrošača ali i sigurnost domaćih proizvođača. Činjenica da je bezbjednost hrane postala globalno važna tema osigurava da bezbjednost i kvalitet hrane na međunarodnom tržištu, kao i one uvozne, zadovoljava nacionalne standarde kvaliteta.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) želi unaprijediti razumijevanje bezbjednosti hrane – javnozdravstvenog pitanja globalne važnosti, te ukazati na važnost i ulogu svih učesnika u prehrambenom lancu – od uzgajivača, prerađivača, proizvođača do prodavača i potrošača, te državnih institucija u sistemu bezbjednosti hrane i akademske zajednice.

Hrana koja sadrži štetne bakterije, viruse, parazite ili hemijske sastojke odgovorna je za više od 200 bolesti u rasponu od dijareje do karcinoma. Nove prijetnje bezbjednosti hrane nastaju gotovo svakodnevno.

Promjene u proizvodnji, distribuciji i konzumaciji hrane, promjene u životnoj sredini, pojava novih patogena, sve otpornijih mikroba – izazov su svim nacionalnim sistemima koji brinu o bezbjednosti hrane.

Povećanje broja putovanja, te pojačana međunarodna trgovina u službi su globalnog širenja kontaminacije. Nove metode bezbjednosti hrane stalno se razvijaju, a značajan broj njih omogućen je i u našim laboratorijama, navode stručnjaci.

Zajedno s UN-ovom Organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO – Food and Agriculture Organization), SZO upozorava zemlje na važnost bezbjednosti hrane putem međunarodne informativne mreže.

Za više informacija možete posjetiti stranicu SZO: https://www.who.int/news-room/campaigns/world-food-safety-day/2020

U ovom procesu važnu ulogu imaju i standardi. Institut za standardizaciju Crne Gore je, na predlog tehničkog komiteta ISME/TK 003: Prehrambeni proizvodi, donio više stotina crnogorskih standarda i srodnih dokumenata (MEST) iz oblasti “tehnologije prehrambenih proizvoda”. Za više informacija o ovim standardima, kliknite ovdje.