Konferencija za medije Svjetski dan standarda

15.10.2020.

Svjetski dan standarda – 14. oktobar, ove godine se obilježava pod sloganom „Zaštitimo planetu standardima“.

Institut za standardizaciju Crne Gore, je promociji ovog značajnog datuma dao svoj skromni doprinos kroz gostovanja u Jutarnjem programu RTCG 1 i Bojama jutra TV Vijesti, kao i organizovanjem konferencije za medije. U ime Instituta i zaposlenih govorio je direktor Zoran Glomazić. 

Konferencija za medije je održana u prostorijama Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ uz poštovanje mjera i preporuka NKT-a. 

Poslata je jasna poruka o potrebi jačanja svijesti o značaju standarda i standardizacije u procesima koji se odvijaju u svakodnevnom životu, sa posebnim naglaskom na doprinos korišćenja standarda u zaštiti životne sredine, što je i moto ovogodišnjeg Dana standarda. 

Direktor Intituta je upoznao javnost sa istorijatom standardizacije kako na međunarodnom tako i na nacionalnom nivou. Poseban akcenat je dat značaju i ulozi Instituta u integracionim procesima i ispunjavanju uslova za pristupanje Crne Gore EU, sa aspekta usvajanja standarda i tehničkih propisa. 

Naglašena je težnja i napori zaposlenih u Institutu da ispune zahtjeve za punopravno članstvo u evropskim (CEN/CENELEC) i međunarodnim organizacijama za standardizaciju, što u postojećim uslovima predstavlja veliki izazov.

Gdin Glomazić je naglasio: “Uticaj standarda u svim sferama našeg života je neprocjenjiv. Bez njih svijet ne bi bio ni malo prijatno mjesto za život. Standardizacija i standardi su simboli i alati podrške redu i uređenosti. Oni su, takođe, tehnike i mehanizmi koji promovišu međunarodnu usaglašenost i povjerenje. Bez primjene standarda nema evropskih integracija. 

Čak, vrlo strogo, a realno govoreći: bez primjene standarda na nacionalnom nivou nema integracija na evropskom nivou!“

Ovom prilikom je iskazana posebna zahvalnost predsjednicima i članovima Tehničkih komiteta koji funkcionišu u organizaciji Instituta za standardizaciju Crne Gore, za napore, kompetentnost, profesionalnost i posvećenost radu na donošenju MEST standarda.

Predstavljene su i trenutne aktivnosti Instituta na projektima informatizacije poslovnih procesa i obezbjeđenju kvalitetnije podrške zainteresovanim stranama za pristup standardima, njihovom pregledu, korišćenju i nabavci elektronskim putem.

Početkom novembra je najavljen izlazak iz štampe prvog crnogorskog izvoda iz registra MEST standarda u obliku Kataloga.

„Kao društveno odgovorna organizacija, a povodom Dana standarda, Institut će za mala i srednja preduzeća omogućiti da cijena standardâ kupljenih u periodu 14.10. – 14.11.2020. godine bude za 15% niža. To će biti doprinos Instituta promovisanju Dana standarda, ali i još jedna aktivnost za dobrobit zajednice“, izjavio je g-din Glomazić.

Intervju direktora Instituta gdina Zorana Glomazića u Bojama jutra - TV Vijesti: https://www.youtube.com/watch?v=Zg8y0EyzbE8&ab_channel=VijestiOnline