14. oktobar - Svjetski dan standarda

11.10.2018.

Svake godine 14. oktobra članovi IEC, ISO i ITU proslavljaju Svjetski dan standarda i na taj način se ukazuje poštovanje zajedničkim naporima hiljada stručnjaka širom svijeta koji razvijaju dobrovoljne tehničke sporazume a koji se objavljuju kao međunarodni standardi.

Međunarodni standardi i četvrta industrijska revolucija

Kao što su bili ključni tokom prve industrijske revolucije prije više od 250 godina, standardi će ponovo igrati ključnu ulogu i u četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Četvrta industrijska revolucija odnosi se na nove tehnologije koje brišu tradicionalne granice između fizičkog, digitalnog i biološkog svijeta. Ta povećana povezanost ljudi i stvari će uticati na način na koji proizvodimo, trgujemo i komuniciramo kao što je energija vodene pare transformisala metode proizvodnje i ujedno sam način života mnogih društava tokom prve industrijske revolucije.

U 18. vijeku je prelaz sa ručnog na mašinski i kasnije fabrički rad povećao potrebu za standardima; npr. u svrhu zamjene djelova mašina i kako bi se omogućila specijalizovana masovna proizvodnja komponenata.

Danas standardi još jednom igraju ključnu ulogu u prelazu na novo doba. Brzina promjena, čiji smo svjedoci, ne bi bila moguća bez standarda. Inovatori se oslanjanju na međunarodne standarde, poput onih koje donose IEC, ISO i ITU, kako bi osigurali kompatibilnost i interoperabilnost radi što jednostavnijeg usvajanja novih tehnologija. Oni su ujedno i sredstvo za globalno širenje znanja i inovacija.

Brz ritam promjena koje donosi četvrta industrijska revolucija donosi brojne izazove. Roboti i vještačka inteligencija preuzimaće sve više poslova koje su ranije obavljali ljudi. Takozvana aditivna proizvodnja poznata i kao „3D štampa“ promijeniće način na koji izrađujemo predmete i omogućiti nam da „štampamo predmete“ kod kuće. Kako je sve, od aviona do monitora za bebe, digitalno povezano, ranjivost podataka i posljedice povreda eksponencijalno rastu. To su samo neki od primjera problema koje predstavlja nova generacija pametnih tehnologija za koje je karakteristična, između ostalog, velika količina podataka, povećana integracija, skladištenje u oblaku i otvorena komunikacija uređaja. Međunarodni standardi su snažno sredstvo za sigurnost i smanjenje rizika. Na primjer standardi za sigurnost mogu čuvati sigurnost naših podataka i odvratiti hakere, a standardi za sigurnost za robote olakšavaju interakciju s ljudima.

Četvrta industrijska revolucija je već počela. Kako bi ostvarila pun potencijal za opšti boljitak društva, potrebni su joj standardi.