20. maj - Svjetski dan metrologije

17.05.2019.

Standardizovano mjerenje doslovce čini da svijet funkcioniše. To je neophodno za mnoga različita područja, uključujući nauku i inženjering, a neophodno je i za nove izume i podršku inovacijama kako u industriji tako i u društvu.

Zbog toga se svake godine 20. maja širom planete obilježava Svjetski dan metrologije, a ove godine taj dan će biti obilježen pod motom „Međunarodni sistem jedinica - suštinski unaprijeđen“. Tema je odabrana u skladu sa odlukom Generalne konferencije za tegove i mjere iz novembra 2018. godine, kada je potvrđena jedna od najvećih promjena Međunarodnog sistema jedinica (SI) od njegovog usvajanja. U izmijenjenom Međunarodnom sistemu jedinica, kilogram, amper, kelvin i mol redefinisani su u pogledu konstanti. Navedene promjene stupiće na snagu 20. maja 2019. godine, upravo na dan obilježavanja Svjetskog dana metrologije. Međunarodni sistem jedinica, shodno navedenom, biće zasnovan na osnovnim prirodnim konstantama, što će doprinijeti novim naučnim dostignućima i daljem razvoju tehnologije, međunarodne trgovine itd.

Nova SI brošura, koju je objavio Međunarodni biro za tegove i mjere (BIPM), opisuje Međunarodni sistem jedinica i važan je alat za naučnu zajednicu jer sadrži definicije mjernih jedinica. Istraživanjem novih metoda mjerenja podstiče se revizija kako bi se na što bolji način zadovoljile potrebe budućih korisnika u korist cijelog svijeta.

Serija standarda ISO i IEC 80000, o veličinama i jedinicama, na koje se poziva nova SI brošura, takođe je revidirana kako bi se uskladila sa novom verzijom, a mnogi revidirani djelovi (ISO) treba da budu objavljeni u narednih nekoliko mjeseci.

Ova serija standarda je važna jer obezbjeđuje harmonizovane termine, definicije i simbole veličina i jedinica koji se koriste u nauci i tehnici, obezbjeđujući jedinstveni jezik za prenošenje preciznih informacija o mjerenjima između naučnika, inženjera i svih koji su uključeni u mjerenje.

Ovi standardi su veoma korisni za institute za metrologiju i tehniku, akademije, autore udžbenika, prevodioce i one koji učestvuju u izradi standarda, kao i brojne druge korisnike iz industrije i društva u cjelini.

Seriju standarda ISO 80000 pripremio je Tehnički komitet ISO/TC 12, Fizičke veličine i jedinice. Ovi i drugi standardi dostupni su u Institutu za standardizaciju Crne Gore.

O redefinicijama Međunarodnog sistema jedinica možete se informisati i putem videa Metric Makeover, a možete posjetiti i sajt Zavoda za metrologiju.