Generalna skupština CEN-CENELEC

12.06.2019.

Asocijacija za standardizaciju Rumunije (ASRO) je, pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije Rumunije i Predsjedništva Vijeća Evropske unije, bila domaćin 51. Generalne skupštine CEN-a, 59. Generalne skupštine CENELEC-a i 15. Generalne skupštine CEN-CENELEC-a, koje su održane u Bukureštu, Rumunija, 5. i 6. juna. 2019. godine. Ovaj događaj je CEN-CENELEC zajednici dao priliku da razmotri najvažnije strateške, političke i tehničke aspekte evropske standardizacije, a posebno su akcentovani: strategija standardizacije posle 2020. godine, novi kriterijumi za članstvo u evropskim organizacijama za standardizaciju i preporuke Savjetodavnog foruma za industriju (IAF).

U okviru generalnog zasjedanja organizovana je i otvorena panel diskusija o "Sajber bezbjednosti i standardizaciji". Digitalna transformacija doprinosi stvaranju novih mogućnosti i koristi za cijelo društvo, dok rizik od sajber napada i prijetnji u kontinuitetu raste, tako da standardizacija igra važnu ulogu u zaštiti IT sigurnosti.

U Palati Parlamenta u Bukureštu, 7. juna 2019. godine održana je konferencija o standardizaciji i njenom uticaju na jedinstveno tržište. U organizaciji Ministarstva ekonomije Rumunije i Asocijacije za standardizaciju Rumunije (ASRO), konferencija je, pored članova CEN-CENELECa, okupila i zakonodavce, predstavnike industrije (uključujući MSP), kao i druge zainteresovane strane.

Na konferenciji je zaključeno da je standardizacija nesumnjivo ključni element za uspjeh unutrašnjeg tržišta. Uz potrebu prilagođavanja brzom razvoju tehnoloških promjena, potrebno je i podizanje svijesti o značaju standardizacije sa fokusom na javnu upravu i akademsku zajednicu. Intenzivna saradnja između javne uprave i standardizacije, podrška standardizacije u sprovođenju javnih politika, kao i stručnjaci uključeni u proces standardizacije, predstavljaju bitne faktore da bi se zadovoljili industrijski i tržišni zahtjevi i odgovorilo na izazove.

Na pomenutim događajima, Institut za standardizaciju Crne Gore predstavljala je Rada Janjić, pomoćnik direktora u Sektoru za standarde.