Institut za standardizaciju Crne Gore

Deseta međunarodna konferencija zdravstvenog wellness i spa turizma

Deseta međunarodna konferencija zdravstvenog wellness i spa turizma pod nazivom: „Zdravstveni turizam – Put za cjelogodišnji turistički proizvod“ održana je 30. i 31.oktobra 2021. godine, u Hotelu Splendid Conference & Spa Resort, Medical SPA. Ključna tema se odnosila na predstavljanje Programa razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore 2021-2023, s Akcionim planom do 2023, koji je Vlada Crne Gore usvojila sredinom oktobra ove godine.

Konferenciju je organizovala Medical SPA Asocijacija Crne Gore u saradnji sa Klasterom zdravstvenog turizma Crne Gore i uz podršku Ministarstva ekonomskog razvoja. Okupila je ugledne domaće i inostrane stručnjake, operativce i konsultante iz područja medicine i turizma, predstavnike hotelijerske i wellness industrije koji nude odgovore na neka od ključnih pitanja o fazama razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori i regionu.

U ime Instituta konferenciji su prisustvovali Zoran Glomazić, direktor Instituta, Rada Janjić, pomoćnica direktora, koja je ujedno i sekretarka nacionalnog tehničkog komiteta ISME/TK 011: Turizam i srodne usluge i Vesna Vulić, sekretarka nacionalnog tehničkog komiteta ISME/TK 014: Tehnologija zaštite zdravlja.

Predstavnica Instituta, Rada Janjić, dala je osvrt na ulogu standardizacije u razvoju zdravstvenog turizma. „Standardi obezbjeđuju kvalitet usluga i proizvoda u zdravstvenom turizmu i bitni su za medicinske putnike zbog prisutnosti pojave različitih tretmana za niz bolesti i stanja“, navela je Janjić i ukratko opisala MEST standarde, koji se odnose na pružanje usluga u zdravstvenom turizmu.

Da bi se unaprijedila ukupna ponuda zdravstvenog sistema Crne Gore neophodno je implementirati MEST standarde koji su identični sa međunarodnim standardima. Pružaocima zdravstvenih usluga potrebna je sertifikacija i akreditacija po međunarodnim standardima jer u suprotnom međunarodni tokovi pacijenata neće biti usmjereni ka Crnoj Gori“ zaključila je g-đa Janjić.

Predsjednik organizacionog odbora Vlatko Stijepović uručio je prigodna priznanja institucijama i pojedincima za doprinos u afirmaciji zdravstvenog perioda u proteklom periodu. Priznanja su uručena Ministarstvu zdravlja, Institutu za standardizaciju Crne Gore, Privrednoj komori Crne Gore, Uniji poslodavaca, Institutu “Dr Simu Milošević”, kao i zaslužnim pojedincima iz zemlje i inostranstva.