Institut za standardizaciju Crne Gore
Glavni meni

ISO godišnji sastanak | 2022

Godišnji sastanak Međunarodne organizacije za standardizaciju ISO počeo je sa održavanjem 19. septembra i trajaće do 23. septembra 2022. godine, u Abu Dabiju (UAE), gdje su se okupili tehnolozi, preduzetnici i lideri poslovanja i iz vlade u većem broju učesnika nego ikada ranije, uživo i onlajn.

Predsjednica ISO-a, Ulrika Francke, je otvorila godišnji sastanak ISO-a kazavši da nas je pandemija naučila jednoj stvari: „Iz izazova se pojavljuju prilike, a iz zajedničkih izazova nastaju zajedničke prilike.“

ISO je zajedno sa Ministarstvom industrije i napredne tehnologije Abu Dabija (MoIAT) sastavila je program (https://www.iso.org/annualmeeting/programme) koji se dopada mnogima koji možda ranije nisu razmišljali o standardizaciji.

U uvodnoj riječi Omara Suvaine  Al Suvaidija, podsekretara MoIAT-a, istaknuta je važnost saradnje i šireg pogleda na ulogu standarda i kazao da je ovonedeljni sastanak od vitalnog značaja ne samo za globalni industrijski ekosistem već i za trgovinu, privredu i klimatske promjene.

Institut za standardizaciju Crne Gore je stekao status punopravnog člana ISO-a u julu 2021. godine i samim tim, po prvi put od osnivanja, ima pravo glasanja u procesu donošenja ključnih odluka, izboru predsjednika i ključnih funkcionera ove organizacije. 

Crnu Goru na godišnjem sastanku ISO-a, u ime Instituta za standardizaciju Crne Gore, predstavljaju Zoran Glomazić, direktor i mr Rada Janjić, pomoćnica direktora - Sektor za standarde.

(Izvor: https://www.iso.org/contents/news/2022/09/live-iso-AM-2022.html)