Institut za standardizaciju Crne Gore
Glavni meni

Mala i srednja preduzeća

Prema klasifikaciji po broju zaposlenih, promet i aktiva na godišnjem nivou, preduzeća se dijele na mala, srednja i velika.

Mala preduzeća imaju do 50 zaposlenih, promet do 8 000 000 € i aktivu do 4 000 000 €, srednja od 50 do 250 zaposlenih, promet od 8 000 000 do 40 000 000 € i aktivu od 4 000 000 do 20 000 000 €. Velika preduzeća su preduzeća sa preko 250 zaposlenih, preko 4 000 000 € prometa i aktive preko 20 000 000 €.

Od ukupno 23 miliona preduzeća i oko 100 miliona zaposlenih u ovom sektoru, koliko ih ima u Evropskoj uniji, čak 99 odsto su mala i srednja preduzeća (u SAD ih ima 25 miliona, a u Japanu pet miliona). Ona doprinose ukupnom bruto društvenom proizvodu EU sa 60 odsto i obezbjeđivala su uoči najnovijih primanja članica preko 80 miliona radnih mjesta. To konkretno znači da u sektoru MSP rade dvije trećine od ukupnog broja zaposlenih u privatnom sektoru u EU.

Broj malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori u 2018. godini, po podacima Poreske uprave, iznosio je 29 534, dok u ukupnoj zaposlenosti mala i srednja preduzeća učestvuju sa 76%.

Upoznavanje i učenje o prednostima upotrebe standarda i učešća u standardizaciji veoma je korisno pomoću CEN/CENELEC alata za učenje za mala i srednja preduzeća. Novi alat elektronske obuke za 20 miliona evropskih MSP-a pruža priliku da se na brz i lak način upoznaju i nauče osnovne pojmove o standardizaciji.

Ako ste malo ili srednje preduzeće koje želi da unaprijedi i optimizuje svoje poslovanje, možete se uklјučiti i pomoći u razvoju standarda koji su potrebni vašem preduzeću.

CEN i CENELEC zajedno sa SBS (Standardi za mala preduzeća) razvili su video prezentaciju za MSP o značaju standarda kao poslovnog alata. Video prezentacija poziva mala i srednja preduzeća da učestvuju u standardizaciji i da doprinesu izradi standarda.

Standardi, poslovni alat za MSP

Standardi za mala i srednja preduzeća

Evropski standardi za mala i srednja preduzeća

MSP alati za rješenja

MSP alati za rješenja daju malim i srednjim preduzećima bolje razumijevanje kako korišćenje standarda može imati koristi za vaše poslovanje

MSP alat za upoznavanje i učenje

Ovaj alat za e-učenje za MSP sastoji se od 6 modula sa pojedinačnim predmetima. Svaki modul započinje pregledom ciljeva učenja, nakon čega slijedi animacija koja objašnjava predmet na osnovu konkretne situacije.

Podrška malim i srednjim preduzećima