Institut za standardizaciju Crne Gore
Glavni meni

Predstavljanje platforme namijenjene mikro, malim i srednjim preduzećima

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, je u okviru projekta „Unapređenje preduzetništva kroz naprednu savjetodavnu podršku i informacione servise“ predstavilo IT platformu 15. juna 2022. godine namijenjenu mikro, malim i srednjim preduzećima: BIZNIS.GOV.ME.  

Ispred Instituta za standardizaciju Crne Gore, događaju je prisustvovao direktor gdin Zoran Glomazić.

Svjesni važnosti kontinuiranog unapređenja poslovnog i investicionog ambijenta Crne Gore, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i Evropska banka za obnovu i razvoj, a uz finansijsku podršku Evropske unije, kreirali su IT platformu čiji je cilj uspostavljanje sigurnog sistema uz čiju pomoć će privredni subjekti razvijati i unapređivati svoj biznis, a sve u skladu sa standardima poslovanja i zakonodavnim okvirom.

Vizija Vlade i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma je da BIZNIS.GOV.ME bude pouzdan kanal komunikacije između privrede i državne uprave zasnovan na preciznim informacijama, tačnosti i povjerenju. Više o tome možete pročitati na linku Vlade Crne Gore

Broj mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori u 2020. godini, po podacima Uprave prihoda i carina Crne Gore, iznosio je 28 241 preduzeća, dok u ukupnoj zaposlenosti mikro, mala i srednja preduzeća učestvuju sa 99%.

Upoznavanje i učenje o prednostima upotrebe standarda i učešća u standardizaciji veoma je korisno pomoću CEN/CENELEC alata za učenje za mikro, mala i srednja preduzeća. Novi alat elektronske obuke za 20 miliona evropskih MMSP-a pruža priliku da se na brz i lak način upoznaju i nauče osnovne pojmove o standardizaciji. Ako ste mikro, malo ili srednje preduzeće koje želi da unaprijedi i optimizuje svoje poslovanje, možete se uklјučiti i pomoći u razvoju standarda koji su potrebni vašem preduzeću.

CEN i CENELEC, zajedno sa SBS (Standardi za mala preduzeća), razvili su video prezentaciju za MMSP o značaju standarda kao poslovnog alata. Video prezentacija poziva  mikro, mala i srednja preduzeća da učestvuju u standardizaciji i da doprinesu izradi standarda.

Foto izvor: Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma