Institut za standardizaciju Crne Gore
Glavni meni

Svjetski dan bez automobila | 22. septembar

Svake godine, 22. septembra, širom svijeta se obilježava Svjetski dan bez automobila, podstičući vozače da na jedan dan ostave automobile, naglašavajući brojne prednosti: smanjeno zagađenje vazduha, promociju hodanja i vožnje bicikla u bezbjednijem okruženju.

Pritom, svake godine od 16. do 22. septembra, evropski gradovi pokazuju svoju posvećenost čistom i održivom gradskom prevozu tokom Evropske nedelje urbane mobilnosti. Dani bez automobila predstavljaju idealnu priliku za gradove da istaknu kako se zakrčeni putevi mogu koristiti na različite načine i kako zagađenje utiče na naše živote.

Ujedno će i tom prilikom, u četvrtak 22. septembra, s početkom u 18 časova, biti organizovana promotivna vožnja biciklima i električnim trotinetima na Trgu nezavisnosti, u organizaciji Glavnog grada Podgorica (https://podgorica.me/aktuelni-dogadjaji/2908).

Kako bi sebi obezbijedili bezbjedniju vožnju, bilo to biciklima ili električnim biciklima i trotinetima, na našem sajtu možete pronaći standarde koji Vam mogu pomoći u tome.