Institut za standardizaciju Crne Gore

Svjetski dan kvaliteta

Povodom svjetskog dana kvaliteta, 11. novembra 2021. godine, upriličen je okrugli sto na temu „Kvalitet i održivost“, u Privrednoj komori Crne Gore, kome su prisustvovali i predstavnici Instituta, direktor g. Zoran Glomazić i vodeći inženjer standardizacije mr Neško Šćekić.

Svjetski dan kvaliteta obilježava se drugog četvrtka u novembru (Svjetskom mjesecu kvaliteta). Time se promovišu vrijednosti kvaliteta, podstiče razvoj i napredak organizacija, društva i pojedinaca. U istom terminu, proslavlja se i Evropska nedelja kvaliteta, koja ima za cilj podizanje svijesti javnosti, promociju i demonstraciju prednosti i značaja kvaliteta za konkurentnost širom Starog kontinenta.

Kvalitet se uspostavlja u poslovnim sistemima i procesima, dajući podršku poboljšavanju rezultata organizacije kroz unapređenje proizvoda i usluga. Kvalitet, takođe, podrazumijeva obezbjeđenje treninga i obuka za postojeće i nove zaposlene, kao i mentorstvo sa ciljem podizanja efikasnosti i efektivnosti.

Moderator skupa, predsjednik Koordinacionog odbora za kvalitet prof. emeritus dr Milan J. Perović, istakao je da ne možemo biti zadovoljni infrastrukturom kvaliteta u Crnoj Gori, te primjenom standarda u organizacijama i ustanovama.

Tokom okruglog stola prezentovani su pozitivni primjeri dobre prakse primjene standarda u kompanijama Mezon i Remid Vis – Mašinski centar.

Na okruglom stolu je o principima menadžmenta kvalitetom - finansijskim, ekonomskim i organizacionim benefitima njihove primjene je govorio i dr Radoica Luburić.

Nakon sadržajnih izlaganja vođena je diskusija tokom koje su učesnici okruglog stola od prezentera dobili dodatna pojašnjenja i detalje koji se odnose na predstavljene teme.

Više informacija na linku.