Institut za standardizaciju Crne Gore

SVJETSKI DAN STANDARDA

Svake godine, 14. oktobra, članice IEC-a, ISO-a i ITU-a proslavljaju svjetski dan standarda, što predstavlja način odavanja priznanja hiljadama stručnjaka širom svijeta za zajednički napor uložen u proces donošenja dobrovoljnih tehničkih sporazuma koji se objavljuju kao međunarodni standardi.

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana standarda govori o našoj zajedničkoj viziji za bolji svijet. U nastavku teksta možete pročitati zajedničku poruku koju su ovim povodom objavili IEC, ISO i ITU.

SVJETSKI DAN STANDARDA 2021 – STANDARDI ZA SDG-ove

Ciljevi održivog razvoja (Sustainable Development Goals - SDG-ovi), koji su usmjereni na rješavanje društvenih nejednakosti, razvoj održive ekonomije i usporavanje stope klimatskih promjena, veoma su ambiciozni. Za njihovo ostvarivanje je potrebna saradnja mnogih partnera u javnom i privatnom sektoru kao i korišćenje svih raspoloživih alata, uključujući međunarodne standarde i ocjenu usaglašenosti.

Intenzivna borba protiv globalne pandemije koja ne posustaje naglasila je apsolutnu potrebu za rješavanjem ciljeva održivog razvoja na inkluzivan način, kako bi naše društvene zajednice ojačale, bile otpornije i pravednije. Danas vas pozivamo da nam se pridružite u misiji koja afirmiše važnost ostvarivanja ciljeva održivog razvoja koji su neophodni za bolju obnovu. Iz te perspektive standardi su značajnii nego ikad prije.

Čitav sistem standarda izgrađen je na saradnji. To je dokaz moći saradnje i uvjerenja da smo snažniji kad smo udruženi. Radeći zajedno, osnažujemo ljude da se direktno uhvate u koštac s izazovima održivosti uz pomoć konkretnih rješenja. Imajući to na umu, angažujemo se da Svjetski dan standarda učinimo nezaboravnim putovanjem i nastojimo prikazati bezbroj načina na koje međunarodni standardi doprinose uspjehu ispinjenja SDG-ova.

Ujedinjeni smo u zajedničkom radu na ubrzanju ispunjenja Agende 2030, stavljanjem standarda u službu ciljeva održivog razvoja sa „Zajedničkom vizijom za bolji svijet”.