Institut za standardizaciju Crne Gore

Radni doručak povodom 15 godina postojanja Zavoda za metrologiju

U Zavodu za metrologiju je 14. septembra 2021. organizovan radni doručak kojem je prisustvovao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, kao i predstavnici tog ministarstva Veselin Koprivica i Bojana Zulić. Sastanku su prisustvovali i direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani, pomoćnica direktora Rada Marković i glavni metrološki inspektor Sreten Tošić, kao i direktor Instituta za standardizaciju Crne Gore Zoran Glomazić i predstavnica Akreditacionog tijela Crne Gore Ana Radović, kao i predstavnici Zavoda za metrologiju v.d. direktorice Gordana Bajić, pomoćnici direktorice Goran Vukoslavović i Zoran Ćetković, samostalna savjetnica za odnose za javnošću Anđelika Durutović i viša savjetnica Dea Radević.

Radni doručak je organizovan povodom obilježavanja 15 godina postojanja Zavoda za metrologiju.

Primarna svrha skupa je bila razmjena informacija i mogućnosti obezbjeđenja trajnog rješenja poslovnog prostora za institutcije infrastrukture kvaliteta (Zavod za metrologiju, Institut za standardizaciju i Akreditaciono tijelo Crne Gore).

Od osnivanja institucije infrastruktura kvaliteta imaju problem neodgovarajućeg sopstvenog prostora, što ima nemjerljivi uticaj na razvoj i funkcionisanje institucija. Rješavanje tog pitanja je jedan od prioritetnih ciljeva.

Na sastanku je istaknuto da je Ministarstvo ekonomskog razvoja spremno da u budućem periodu pruži podršku za zajedničko rješenje pitanja uspostavljanja stalnog poslovnog prostora za institucije infrastrukture kvaliteta.

Iz Instituta za standardizaciju naglašeno je da bi se buduća saradnja sa Zavodom za metrologiju, između ostalog, odnosila i na omogućavanje pristupa bazi svih standarda koju je Institut nedavno uspostavio. Predloženo je da se organizuju tromjesečni sastanci institucija infrastrukture kvaliteta uz uključivanje predstavnika sertifikacionih tijela, koji su njena značajna komponenta.

Na sastanku je više riječi bilo i o izmjenama propisa koji tretiraju iz oblasti metrologije.