Institut za standardizaciju Crne Gore

Svjetski dan planete Zemlje 2021

Svake godine, 22. aprila, obilježava se Međunarodni dan planete, u cilju skretanja pažnje stanovništvu na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posljedica po životnu sredinu. Današnji dan se od 1970. godine u cijelom svijetu obilježava kao Međunarodni dan naše planete. Značaj obilježavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama usljed razvoja industrije, uvećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena, kako bi svjetska populacija postala svjesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.

Stručnjaci upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom svijeta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti. Kao ključne uzroke izumiranja vrsta biolozi navode uništavanje staništa ljudskim aktivnostima, nekontrolisana eksploatacija energetskih izvora na planeti i njenog biljnog i životinjskog svijeta, kao i zagađenje životne sredine.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana planete Zemlje je „Obnovimo našu planetu“, koja se fokusira na obnavljanje svjetskih ekosistema kroz prirodne procese, nove zelene tehnologije i inovativno razmišljanje. To uključuje podršku lokalnim zajednicama i područjima koja su neproporcionalno pogođena pitanjima životne sredine.