Institut za standardizaciju Crne Gore

Svjetski dan zdravlja

Svake godine, na dan osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije, 7. aprila, obilježava se Svjetski dan zdravlјa.

Ove godine kampanja se sprovodi pod sloganom “Gradimo pravedniji, zdraviji svijet za sve”.

Godina za nama pokazala nam je i da je, uz sve naše mnogobrojne podjele, svijet ipak jedinstven. Svi smo suočeni sa istim problemom i svjedoci smo da ova kriza nije svuda uzrokovala jednake probleme. Na žalost, kriza je produbila društveno-ekonomski jaz i dodatno naglasila društvene podjele u svijetu.

Širom svijeta, koji bi svi trebalo ravnopravno da dijelimo, žive milioni lјudi koji za svoje domaćinstvo jedva obezbjeđuju neophodne potrepštine, onih koji maštaju o bolјim uslovima za obrazovanje i zaposlenje, onih koji trpe rodnu i svaku drugu diskriminaciju, onih koji nemaju pristup bezbjednim prirodnim resursima, onih koji nemaju adekvatan pristup zdravstvenim uslugama. To neminovno vodi do patnje, bolesti, čak i do prijevremene smrti. Takav ishod nije samo gubitak za pojedince i njihove porodice, već je to i udarac za zajednice i društvo u cjelini.

COVID-19 snažno je pogodio cijelu planetu, sve slojeve društva, bez granica i bilo kakvih podjela. Nepobitno je da se najteže sa ovom pošasti nose one zajednice i društva koje su i prije pandemije bile najranjivije, siromašnije, izloženije brojnim bolestima, sa nezadovolјavajućim kvalitetom i dostupnošću zdravstvene zaštite. U takvim sredinama, borba sa pandemijom ima značajno manje šanse za uspjeh.

Od neprocjenjivog je značaja da svakom pojedincu budu omogućeni životni i radni uslovi koji podržavaju zdravlјe. Glavna težnja svakog društva mora biti da u budućnosti iskorijeni nejednakosti u zdravstvenim potrebama. Svijet u kome živimo u posljednjih godinu dana nas je naučio da i nije tako veliki kako nam se do skora činilo, da nas lako mogu zaokupiti zajedničke brige i problemi. Posvećenost viziji da svaki pojedinac, ma gdje živio u svijetu, može da ostvari pravo na dobro zdravlјe, je vodilјa Svjetske zdravstvene organizacije, ali bi morala biti nedvosmisleni imperativ svakog društva, svake zajednice i, zašto da ne, svakog od nas pojedinačno.

Mnogi standardi, doprinose ovogodišnjim ciljevima Svjetskog dana zdravlja i cilju održivog razvoja Ujedinjenih nacija za dobro zdravlje i blagostanje (SDG3), koji ima za cilj da „osigura zdrav život i promoviše dobrobit za sve u svim uzrastima“.

Više informacija o možete naći na linku: ISO - World Health Day 2021